Faith In Nature,  Hair care/Hårvård,  JĀSÖN,  Jessicurl,  Lush,  No poo/Balsammetoden,  Rapsodine,  Rosenserien,  Urtekram,  Weleda,  Yves Rocher (not vegan friendly anymore)

Balsammetoden!

Hej hej! 🙂

Idag tänkte jag skriva om balsammetoden! Balsammetoden innebär att man bara tvättar håret med balsam, inget schampo! Det kallas även no poo (no shampoo) och kan användas för både lockigt och rakt hår!

Jag kom in på den här metoden när jag för några månader sedan letade efter något som gör håret mindre torrt. Mitt hår var så torrt ett tag så jag visste inte riktigt vad jag skulle göra åt saken! Jag gick in på en sida som heter lockig.se, eftersom jag har lockigt hår hade jag redan varit på den sidan förut och beställt schampo och balsam från märket “Jessicurl”, de är helt veganska! Jag råkade börja läsa om balsammetoden och bestämde mig för att testa det!
Mitt hår känns helt annorlunda nu än vad det någonsin gjort med schampo-tvättandet! Med risk för att låta som en klyscha, så känns det tjockare och starkare! De första två veckorna kanske det var lite fett vid luggen, men inte värre än vad det var med schampo, sedan vände det och mitt hår blir inte fett efter bara en dag som förut! Det är som om hårbotten är balanserad nu!

Före balsammetoden:

img_0217c2

Efter några veckor med balsammetoden:

img_0039c2

Lite störande att jag inte tog ordentliga före-bilder! Men när jag kollar på gamla bilder tycker jag att man ser att håret ser torrare och mer poröst ut!

Här kan ni läsa mer om alla steg: http://lockig.se/balsammetoden.php

Kort sagt så ska man använda ett schampo som “sista schampo” innan man börjar med balsammetoden för att få ur alla silikoner som man kanske har i håret efter andra schampo/balsam man använt förr. En tvätt räcker, sedan kan man börja med balsammetoden!

Man måste vara medlem för att kunna se de kommande länkarna, men det är lätt att bli medlem!
Här är en lista över “godkända” sista schampon: http://lockig.se/viewtopic.php?f=35&t=251
Här är en lista över balsam: http://lockig.se/viewtopic.php?f=36&t=250

Eftersom jag redan hade Rosenseriens schampo använde jag det som sista schampo, sedan började jag använda JASONs balsam efter att jag kollat så att ingredienserna fungerar med balsammetoden! Uppdatering: JASON funkar inte längre med balsammetoden pga silikoner!

Jag brukar göra så här:

 • Ta en klick balsam och gnugga in i hårbotten, gnugga noggrant och snabbare/mer intensivt än när man tvättar med schampo (håret blir rent av friktionen).
 •  Ha i balsam i resten av håret.
 • Låta det stanna kvar i håret ett tag och sedan skölja ur!
 • Torka med handduk.
 • Borsta håret med utredningsborste (medan det är blött, jag vet att det inte är bra, men annars blir det inga fina lockar!)
 • Låta det lufttorka!

Läs gärna den första länken om de olika stegen och prova dig fram för just rätt sätt för dig!

De produkter jag ser på listan för sista schampo som är veg är:

 • Faith In Nature:
 1. Aloe Vera Shampoo
 2. Lavender/Geranium Shampoo.
 • Lush:
 1. Lush Big Shampoo, Lush Daddy-o Shampoo
 2. Lush Cynthia Sylvia Stout Shampoo
 3. Lush I Love Juicy Shampoo
 4. Lush New schampokaka
 5. Lush Rehab Shampoo
 6. Lush Snow Fairy Shower Gel
 7. Lush Soak n Float schampokaka
 8. Lush Ultimate Shine schampokaka
 • Rosenserien:
 1. Rosenseriens proteinschampo

 

Märken för balsam:

 • Abba:
 1. ABBA Pure Gentle Conditioner
 • Faith In Nature:
 1. Aloe Vera Conditioner
 2. Chocolate Conditioner For Brunettes
 3. Gingko Biloba Conditioner
 4. Hemp & Meadowfoam Conditioner
 5. Jojoba Conditioner
 6. Lavender & Geranium Conditoner
 7. Neem & Propolis Conditioner
 8. Rosemary Conditioner
 9. Seaweed Conditioner
 10. Tea Tree Conditioner
 • Jessicurl:
 1. Aloeba Daily Conditioner
 2. TooShea! Extra Moisturizing Conditioner
 • Lush:
 1. Lush Jungle balsamkaka (innehåller liten SLS-mängd som emulgering)
 2. Lush Marilyn (innehåller liten SLS-mängd som emulgering)
 3. Lush Veganese (innehåller liten SLS-mängd som emulgering)
 • Rapsodine:
 1. Rapsodine Barn Balsam
 2. Rapsodine Hårbalsam
 • Urtekram:
 1. Aloe Vera Conditioner
 2. Camomile Conditioner innehåller veteprotein
 3. Lavender Conditioner
 4. No Perfume Conditioner
 5. Rose Conditioner
 6. Children Conditioner
 • Weleda (inte helt säker på om det är veganskt, kolla upp!):
 1. Weleda Rosemary & Ginger Conditioner for Dry Hair

 

Jag kan ha missat fler märken och produkter som är veganvänliga!
Jag har testat att använda Faith In Nature’s balsam men jag tycker inte att det var lika bra som JASON för balsammetoden, håret kändes inte lika rent! Men det är så klart helt individuellt. Jag har även provat Urtekrams Aloe Vera-balsam, men den gör så att mitt hår blir jättetorrt, även om det är ett balsam!

Bli INTE avskräckta av alla steg, det är jättelätt när man väl börjar med det och vet vilka balsam man ska använda! Det är inte alls svårare än att tvätta med schampo.

Om ni har ett balsam hemma som inte står med på listan kan ni kolla vilka ämnen som är “förbjudna” här: http://www.nopoo.se/nopoo/forbjudna/

15 Comments

 • marta

  TACK! 🙂 du har verkligen jättefint hår och man ser stor skillnad! vet du om paul mitchell instant moisture daily shampoo funkar som sista schampo? sen tänkte jag också höra med dig om du har testat ecotools sminkborstar? hur bra som helst. kram!

  • Basma

   Åh tack! Vad gullig du är! 😀 paul mitchell instant moisture daily shampoo verkar innehålla silikoner när jag tittade på innehållsförteckningen! Så den funkar tyvärr inte som sista schampo! Jag har inte testat Ecotools sminkborstar än, men har varit sugen på att göra det! Tack för tipset! 🙂 Jag uppdaterade förresten inlägget om balsammetoden och skrev till exakt vilka veg-produkter som går att använda till metoden! 🙂 Ha en fin dag! Kram!

   • marta

    åhå tack för listan! stor hjälp! jag kan verkligen rekommendera ecotools sminkborstar! jättejättebra och håller sig fräscha otroligt länge jämfört med andra borstar har jag hört, jag har bara haft mina i 6 mån men är jättenöjd! 🙂 det vore förresten jättekul att läsa om vad du använder för att tvätta bort sminket. jag brukade bara använda en ansiktstvål från lush som heter coal face men den tar inte bort mineralsmink så bra. ja just det. beställde alltså en hel del prover från tikei efter ditt inlägg om det haha 🙂 ha det fint! 🙂 kram!

    • Basma

     Åh jag ska prova Ecotools nästa gång jag köper sminkborstar! 😀 Jag har haft Everyday Minerals borstar i säker över ett år och de är också fortfarande jättefina! 🙂
     Jag hoppas att du blev nöjd med TiKei! 😀 Riktigt bra att man kan beställa prover! Jag tycker att deras mörkare ögonskuggor var bra! 🙂

     Jag tycker att Rosenseriens rosenvatten tar bort sminkrester väldigt bra! 🙂 Den kan användas som sminkborttagning har jag hört förut!
     Kram! 🙂

  • Basma

   Åhåå! 😀 Jag har hört att Abba ska vara veganvänligt, men av någon anledning glömt att kolla upp det! Now I know for sure! 😀 Ska lägga till det i listan! Tack ska du ha! 🙂

 • Karolina

  JASON aloe vera balsam innehåller silikonerna Cyclopentasiloxane och Dimethicone som inte lämpar sig för balsammetoden. Likaså innehåller de flesta Lush produkter du nämnt sulfater. Inte kollat upp resten av allt du nämnt, men jag är lite förvirrad över dina källor.

  • Basma

   Hej Karolina!
   Ja som jag har förstått det så innehåller de Lush-balsamerna SLS i liten mängd som emulgering och ska funka till balsammetoden, men jag har inte provat de själv! Jag kollade på den här listan: http://lockig.se/viewtopic.php?f=36&t=250
   Oj innehåller Jason det?? De måste bytt innehåll, för jag är säker på att jag kollat det förut! Måste uppdatera det i så fall! Tack för att du skrev och sa till! 🙂
   Jag brukar kolla ingredienser på diverse undvik-listor som t.ex. här: http://www.nopoo.se/nopoo/forbjudna/

  • Basma

   Nu har jag uppdaterat infon i inlägget! Men jag såg också att jag länkat till listorna där jag tagit infon från tidigare! Hoppas att det hjälper! 🙂

 • Simone

  Vad fint ditt hår är, och söt du är! 🙂 Tänkte bara höra om du hört nåt om “Macurth”s vegetabliska hårvårdsserie? Tror det ska vara i stil med Faith in nature, men blir lite osäker då den inte är ovan nämnd

 • Hanna Larsson

  Ekologiska märken som är godkända av Soil Association innehåller varken silikoner, SLS eller andra sulfater. Det finns inte så många märken som klarat kraven för att få bli ekocertifierade av dem för det är tydligen mycket svårt att klara av att ta fram ett balsam med hög ekologisk halt och utan skadliga kemikalier. Pröva Skin Blossom som har ett kanonbalsam eller Bentley Organic som har ett lite lättare balsam. Båda finns i diverse webbutiker som har ekologiska produkter bl.a hos à la eco http://www.alaeco.se/harvardbalsam-c-82_97.html. Nästan allt veganskt (finns bivax i en del hudvårdsprodukter) och aldrig djurtestat.

  • Basma

   Hejsan Hanna! 🙂
   Åh tack så mycket för tipsen! Jag ska definitivt kolla upp balsamen, det är alltid kul att prova nytt!
   Ursäkta för det sena svaret!
   Hoppas att du får en fin helg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *