Garant Såklart,  Hair care/Hårvård,  No poo/Balsammetoden,  Other/Övrigt

Garant Såklart!

För ett tag sedan såg jag nya produkter från Garant på Hemköp (på Åhléns i Stockholm), det är en linje som heter “Garant Såklart” och den har allt från handtvål till maskindisktabletter! Eftersom det ska vara klimatsmarta produkter så hoppades jag även på att de skulle vara helt fria från animaliska ingredienser! Jag mejlade företaget och fick svaret:

“Hej

Produkterna är en blandning av olika kemikalier men om du undrar om någon av dem innehåller någon substans som kan komma från djur så är svaret nej.

Djurtester av kosmetiska produkter och ingredienser får inte göras inom EU efter 11 mars 2009. Produkter och ingredienser som importeras till EU får inte heller ha genomgått djurtester utanför EU efter detta datum.

Hälsnignar
Elin på Garant”

Woho! 😀

Här kan ni se alla produkter från Garant Såklart: http://www.tyckomgarant.se/Produkter/Garant-Saklart/ .

Idag köpte jag deras balsam som även visade sig fungera med balsammetoden , ibland har man tur! 🙂 Balsamet kostade bara 25 kr och innehåller 250 ml. Det är ingen stor flaska men jag behövde inte mycket balsam för hela mitt hår, så den var förvånande dryg! Den har ingen parfym heller, så är man känslig för sådant kan man också använda den! Jag hade inte höga hopp om balsamet men nu har jag enbart positiva saker att säga om det 😀 Det fungerar bra som tvättbalsam enligt balsammetoden eftersom det inte var så tungt, jag behövde inget mer balsam i efteråt heller! Nästa gång blir det att testa handtvålen!

img_6692c

 

9 Comments

 • Mirja Lindfors

  Jag mailade också till garant om detta för ett tag sedan, fick samma svar. Men frågan är… Testas substanserna på djur då? Alltså: Substanserna kommer inte från djur, men testas substanserna på djur?

 • Mirja Lindfors

  Alltså nej… nej nej nej… Företag som svarar så här eller liknande ska man inte lita på.
  “Djurtester av kosmetiska produkter och ingredienser får inte göras inom EU efter 11 mars 2009. Produkter och ingredienser som importeras till EU får inte heller ha genomgått djurtester utanför EU efter detta datum.”
  Djurtester görs ju ändå, eller hur? Det finns en anledning till att listan Sminksmart.se finns och Humane Cosmetics Standard. Finns inte företagen med så är inte djurfrågan tillräckligt viktig för företaget. Och det säjer ju ganska mycket eller hur?
  Man måste vara kritisk.

  • Basma

   När företag svarar så där på en fråga om de testar på djur så förstår jag det som att det innefattar deras företag! Jag mejlade de igen och får se vad de säger nu.
   Jag tror inte att alla företag som är djurvänliga och inte testar på djur finns med på Sminksmarts lista däremot. Det är klart att det är bäst att köpa produkter med företag som verkligen skyltar med att de är veganvänliga och inte testar på djur! Det är sådana företag man vill stödja! Men samtidigt är det bra att kolla upp andra företag och då också kanske fråga varför de inte har en märkning osv. Det finns många sminkmärken som inte är med i Sminksmart men som finns med på Petas lista över företag som inte testar på djur t.ex. Det finns även märken som står med på Petas lista som inte är veganska, så inget är självklart.
   Jag är kritisk, därför använder jag inte produkter från Body Shop osv. Jag försöker alltid visa hur jag kommit fram till att produkter är vegvänliga.

   • Mirja Lindfors

    Givetvis är det bra att kolla upp andra företag, men det jag menar är att man ska vara kritisk inför de svar man kan få. Klart att de vill att du ska handla av dom, därav en så knasigt svar.
    Listorna finns ju av en anledning, de företag som inte står är heller inte med någon anledning – djurförsöken fortsätter trots lagarna som företagen påstår sig följa. Kanske deras produkter kan innehålla …säj en kemikalie som är testad på djur. Det vet företagen oftast inte med säkerhet själva, därav ett standardsvar… ett svar som både du och jag har fått, men av olika företag samt Garant. Är inte det märkligt?
    Jag uppfattade ditt inlägg som att du påstod att Garant inte testade på djur överhuvudtaget, men jag missförstod dig då jag trodde att din blogg gav tips på bara makeup som inte testats på djur. 🙂

    • Basma

     Jag är kritisk, det märker du om du läser alla andra 100 inlägg! De menar på att varken ingrediens eller slutprodukt testas, men som sagt så har jag mejlat de igen! Jag håller med om att de skulle kunna vara tydligare. Förutom att mejla företag så försöker jag hitta annan info om de också genom internet och att leta, om jag hittar något som jag inte tycker om så köper jag inte produkten.
     Det är ironiskt att du tar upp Sminksmart gång på gång när de har märken där som inte är veganvänliga. Dessutom har de Body Shop (bojkottar dem) med där som ägs av L’Oréal som testar på djur, så jag skulle nog ta det där med en nypa salt och ändå kolla upp företag innan jag handlar! Innan du börjar kritisera så ska du nog kolla upp din egen info.
     Min sida är en vegansminksblogg, så jag använder inte djurtestade produkter. Jag skriver ALLTID hur jag kommit fram till att en produkt är veg, märker någon att en produkt har nya ingredienser eller ny info så är jag väldigt tacksam om läsare säger till! Är du inte nöjd så är det ingen som tvingar dig att läsa på min sida.

     För övrigt så äter jag inte heller produkter med “spår av” mjölk och ser mig själv som väldigt strikt. Jag använder inte heller t.ex. Urban Decays ögonskuggor som ska vara “veganska” men som ändå innehåller spår av karmin.

     • Basma

      Lili Lolo som också står med på Sminksmarts lista har produkter som innehåller Karmin. Då beställer jag hellre från TiKei eller Everyday Minerals som är helt veganska och inte testar på djur, de finns inte på Sminksmarts lista. Everyday Minerals finns dock på Petas lista över företag som inte testar på djur. Det finns många företag som inte finns med på Sminksmart som du kanske märker, så jag tror inte att listan är komplett och jag VET att den inte är helt vegansk.

 • Mirja

  Tack så mycket för dina tips! 🙂 Det känns som att du tog illa vid dig av mina inlägg, det var absolut inte min mening. Jag var ute efter att få igång diskussion… för att lära mig mer. Det var inte min mening att försöka kritisera dig. Ha det gott! 🙂

  • Basma

   Hej Mirja!
   Det här är svaret jag fick från Garant:

   “Hej igen,

   Ja, vi är säkra på det.
   Garant Såklart testas inte på djur.

   /Emma på Garant”

   Ha det fint!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *