Face/Ansikte,  Tutorials

Bas/base-tutorial!

Idag tänkte jag göra en tutorial för bassminkning, det finns nog inget rätt eller fel och man kan applicera t.ex. concealer i en annan ordning. Men det är så här jag brukar göra!

 1. Rengör ansiktet och smörj in med en lätt dagkräm. Låt krämen sjunka in ordentligt.
 2. Använd concealer om det behövs, jag använder Lush Colour Supplement som conealer.
 3. Gräv aldrig i smink med fingrarna, då sprids bakterier som kan ge finnar osv! Jag brukar använda baksidan på en sminkborste för att ta upp t.ex. concealer.
 4. Smeta ut concealern på baksidan av handen och börja sedan applicera på de områden där det behövs. Jag brukar mest applicera det under ögonen och mungiporna. Kanske lite på näsan också!
 5. Om man behöver ännu mer täckning kan man också använda mineralconcealer som man applicerar med en platt borste! Behöver man bara lite täckning, så kanske det räcker med mineralconcealer.
 6. Concealer-appliceringen är klar! Jag använde ingen mineralconcealer.
 7. Sedan är det dags att applicera foundation. Idag provade jag IDUNs mineralfoundation i färgen “Svea (warm medium)”.
 8. Applicera foundation med en platt foundationborste där du vill ha mest täckning; runt ögonen, näsan och runt munnen.
 9. Applicera sedan mer foundation med en större borste; börja från mitten av ansiktet (näsan) och jobba utåt i cirkelrörelser! Gör detta i flera lager om det behövs, det är bättre att köra fler tunna lager än få tjocka lager!
 10. Finishing Veil gör så att huden ser ännu jämnare ut, gör så att sminket håller längre och mattar ner huden lite om det t.ex. är varmt.
 11. Applicera Veil med en stor borste, börja från mitten av ansiktet och jobba utåt med cirkelrörelser här med!
 12. Dags för lite rouge! Le för att applicera det på “äppelkinden”. Använd lite bronzer eller en mörkare foundation för att konturera ansiktet om du vill! Detta gör ansiktet mer levande, men nu har jag inte gjort det 🙂 Kom ihåg att huden blir som en tom tavla när man applicerar concealer och foundation, man måste återföra lite färg efteråt! Applicera primer på ögonlocken ifall du ska använda ögonskugga sedan!
 13. Borsta ögonbrynen och applicera en gel om du vill.
 14. Mascara!
 15. Läppglans eller läppstift!
 16. Klart! 🙂

Om det inte blir jättebra första gången; ge inte upp! Öva, öva, öva!! 🙂

Hoppas att ni tyckte att den var någorlunda lätt att följa! 🙂

bas-smink_v2

Today I’m gonna do a base tutorial. There’s no right or wrong but this is what I usually do!

 1. Clean face and moisturize with a light day cream! Let it sink in before applying make up.
 2. Use concealer if needed, I use Lush Colour Supplement as a concealer.
 3. Don’t ever dip your fingers directly in the jar, you’ll spread bacteria that will cause zits! I use the back of a make up brush to dig out some make up.
 4. Smear the concealer on the back of your hand and then start applying it (with your fingers) to your face on the areas that need concealing. I usually apply concealer under the eyes, round the mouth and maybe a little bit on my nose.
 5. If you need more coverage you can also use som mineral concealer on top, appy it with a flat foundation brush!
 6. Concealing all done! 🙂
 7. Now it’s time to appy some foundation. Today I used IDUN’s mineral foundation in the shade “Svea (warm medium)”.
 8. Apply foundation with a flat foundation brush where you want the most coverage.
 9. Then apply more foundation with a bigger brush; start from the middle of the face and work your way out with circle movements. Do this in several layers if you need to, it’s better to do several thin layers than a few thick layers!
 10. Finishing Veil makes the skin look more even, makes foundation last longer and also mattifies the skin if it’s hot outside etc.
 11. Apply the Veil with a big brush, start from the middle of the face (just like when you apply foundation) and work your way out with circle movements.
 12. Time for some rouge! Smile so you know where the “apples of your cheeks” are and apply with a rouge brush! You can also use som bronzer or a darker foundation to contour the face; this makes the face look alive – I didn’t do that today though! 🙂 Remember you’re creating an empty canvas with concealer and foundation!
  Apply some eye primer on eyelids if you’re going to use eyeshadow later!
 13. Brush the eyebrows and use eyebrow gel if you like.
 14. Mascara!
 15. Lip gloss or lipstick!
 16. Done! 🙂

If it doesn’t look great the first time, don’t give up; Practice, practice, practice! 🙂

I hope this wasn’t hard to follow! 🙂

5 Comments

 • Lina

  Hej Basma!
  Tack för att du tog dig tid att göra en sån bra tutorial för hur man använder mineralsmink 🙂 Jag har köpt kräm i Rosenserien med, den är superbra på natten, men funkar inte under smink så ska pröva fuktgelen nu när jag köper igen. Jag undrar om du känner till ngt om Laveras produkter? Undrar om man lita på deras info här: http://www.lavera.com/education/product-questions/which-lavera-products-are-certified-vegan Tänkte kanske testa deras foundation eftersom jag (trots en schysst tutorial) känner mig säkrare att få ett bra resultat med flytande foundation än så länge. Har du ngt tips på ngn annan bra flytande foundation? Kan man ha mineralpuder ovanpå tro? Eller det funkar inte? Tack för alla bra tips man får av din blogg, gillar den så mycket! 🙂
  /Lina

  • Basma

   Hejsan Lina!

   Vad kul att du tyckte om tutorialn! 😀
   Ja Rosenseriens kräm kan nog vara för fet, särskilt på sommaren! På vintern tycker jag att den funkar jättebra eftersom man blir så torr!
   Fuktgelen funkar bra under mineralsmink, men när man har något fuktigt över den så blir den lite smulig; jag tror att det beror på aloe vera gelen som är i den. Så det kanske kan vara bra med någon annan kräm, men jag kan tänka mig att det räcker med nattkräm och sedan flytande foundation på morgonen, så länge man inte har torra fläckar någonstans! 🙂 Annars finns det andra märken man kanske kan prova, faith in nature’s ansiktsprodukter ska vara bra har jag hört! Men eftersom jag inte provat de själv så vet jag inte hur de är under smink hm..
   Jag förstår att du ändå känner dig bekväm med flytande foundation! 🙂 Det är ju så individuellt och det tar lite tid att vänja sig vid mineralsmink. Men när man väl gjort det så kommer man ha svårt för att gå tillbaka till flytande foundation oftast, för det känns så bra 😀
   Lavera känner jag till, jag litar på deras info eftersom de verkligen markerar vilka produkter som är veganvänliga och de har Veganmärkning på de också! Jag dubbelkollar alltid produkter ändå så att det inte är bivax i osv, men det borde vara safe med deras produkter! 🙂 De finns att köpa på veganlife också: http://www.veganlife.se/category.html/make-up
   Man kan köra med mineralpuder ovanpå foundation! 🙂

   En annan flytande foundation som jag har hört ska vara otroligt bra är 100% Pure! Deras produkter är veganska förutom vissa produkter som kan innehålla bivax/honung! Men deras foundation är helt vegansk om man tittar på ingrediensförteckningen: http://www.100percentpure.eu/HEALTHY-SKIN-FOUNDATION-WITH-SUPER-FRUITS-SPF-20-s/51.htm Jag har inte provat den själv för att jag är så inne på mineralpulver, men skulle vilja prova någon gång! Om du köper den så får du jättegärna skriva vad du tycker om den! 🙂 Jag har provat deras läppstift som är nice också 🙂

   Tack så mycket själv för att du skriver! 😀 Jag tycker att det är jättekul med sådana här kommentarer och svarar jättegärna på frågor! 😀 Sorry att det tog sådan tid att svara bara!
   Ha en fin dag och hoppas att detta hjälpte! 🙂
   /Basma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *