Eyes Lips Face (E.L.F.) Beware of the brushes and always read ingredients!

Eyes Lips Face – Brushes not vegan!

Hej på er!

För några dagar sedan fick jag reda på att Eyes Lips Face (ELF) har borstar som är gjorda på djurhår. Eftersom de har en policy där de säger att de inte använder animaliska ingredienser i deras produkter, blev jag såklart väldigt irriterad och besviken. Jag mejlade dem:

Hello ELF!

I’m wondering about your brushes. I just found out that you use animal hair in them yet you have this statement about how cruelty free your products are:

“We do NOT test on animals or endorse such practices. Our products do not contain animal derived ingredients. Beeswax has been replaced by synthetic beeswax and lanolin has been replaced by Bis-Diglyceryl Polyacyladinpale-2. We currently support HSUS and are partners with PETA in the Caring Consumer Project. Please see our philosophy page for further explanation on our company.” – from eyeslipsface.com

So this statement isn’t true?
And also, products like your Liquid eyeliners also has small brushes, are these also made out ot animal hair??

How come you haven’t written anything about the brushes and what they’re made of in the description?

I run a vegan make up blog (veganmakeup.se) and I’m very dissapointed in this since I’ve written about your products and telling people how great and cruelty free they are.

I hope this email didn’t come off as rude, I just feel so disappointed right now.

Thanks in advance!
Best regards,
Basma

Och fick det här svaret:

Hello Basma,

Thanks for your enquiry.

E.l.f’s company policy was updated a while ago regarding the inclusion of animal derived ingredients in formulas so that any products that may have previously contained animal derived ingredients such as beeswax and lanolin were replaced with synthetic substitutes.

The developers in the US advise us that the stock that we currently hold is now almost all vegan friendly, sourced from vegetable or synthetic sources. However each product now has its own ingredients tab so please feel free to examine each product for suitability.

Brushes:
Our professional brushes in the Studio range are all made from a synthetic antibacterial fibre called Taklon.
Our Mineral range brushes are all horsehair except for the Bamboo range of brushes which are synthetic antibacterial Taklon
Please be aware that all our standard £1.50 makeup brushes are made from natural horse hair with the exception of our Eyeliner brush #1814, Foundation brush #1801 and Concealer brush #1821 which are made from synthetic fibres.

I hope that the information I have provided is helpful to you. If you have any further questions however, please just let me know and I will be more than happy to help.

Kind regards,
Dorian

Miss Dorian Williams

Customer Services Advisor
e.l.f. Cosmetics UK

Riktigt störande att de inte skriver i beskrivningarna vad borstarna är gjorda på och att hon dessutom inte svarade på den frågan. Jag känner mig ordentligt lurad!

Så mitt råd till er som fortfarande vill köpa produkter från ELF är att dubbelkolla ingredienserna och att helt strunta i deras borstar. Även om vissa borstar är vegvänliga så finns det företag som jag hellre vill stödja.

Jag kommer använda de produkter jag redan har (har alltid läst ingredienser innan jag beställt). Jag skulle inte lita på att deras Liquid Eyeliners med borstar är helt fria från djurhår t.ex.

Jag kommer att göra ett inlägg till med borstar som är djurfria!

Skicka gärna mejl till dem också och skriv att ni är besvikna, med lite påtryckningar från deras kunder så kanske man kan få dem att sluta, vem vet… Sprid gärna vidare informationen också!

Tack till Jeanette för den här viktiga informationen!

elf-brushes3

Hi guys!

A few days ago I found out that Eyes Lips Face (ELF) carry brushes that are made out of animal hair. Since they have a statement saying they don’t use any animal derived ingredients I was really irritated and disappointed. I sent them this email:

Hello ELF!

I’m wondering about your brushes. I just found out that you use animal hair in them yet you have this statement about how cruelty free your products are:

“We do NOT test on animals or endorse such practices. Our products do not contain animal derived ingredients. Beeswax has been replaced by synthetic beeswax and lanolin has been replaced by Bis-Diglyceryl Polyacyladinpale-2. We currently support HSUS and are partners with PETA in the Caring Consumer Project. Please see our philosophy page for further explanation on our company.” – from eyeslipsface.com

So this statement isn’t true?
And also, products like your Liquid eyeliners also has small brushes, are these also made out ot animal hair??

How come you haven’t written anything about the brushes and what they’re made of in the description?

I run a vegan make up blog (veganmakeup.se) and I’m very dissapointed in this since I’ve written about your products and telling people how great and cruelty free they are.

I hope this email didn’t come off as rude, I just feel so disappointed right now.

Thanks in advance!
Best regards,
Basma

And I got this reply:

Hello Basma,

Thanks for your enquiry.

E.l.f’s company policy was updated a while ago regarding the inclusion of animal derived ingredients in formulas so that any products that may have previously contained animal derived ingredients such as beeswax and lanolin were replaced with synthetic substitutes.

The developers in the US advise us that the stock that we currently hold is now almost all vegan friendly, sourced from vegetable or synthetic sources. However each product now has its own ingredients tab so please feel free to examine each product for suitability.

Brushes:
Our professional brushes in the Studio range are all made from a synthetic antibacterial fibre called Taklon.
Our Mineral range brushes are all horsehair except for the Bamboo range of brushes which are synthetic antibacterial Taklon
Please be aware that all our standard £1.50 makeup brushes are made from natural horse hair with the exception of our Eyeliner brush #1814, Foundation brush #1801 and Concealer brush #1821 which are made from synthetic fibres.

I hope that the information I have provided is helpful to you. If you have any further questions however, please just let me know and I will be more than happy to help.

Kind regards,
Dorian

Miss Dorian Williams

Customer Services Advisor
e.l.f. Cosmetics UK

It’s upsetting that they don’t write about it in the descriptions of the products, and she didn’t answer my question about that either. They don’t say anything about animal hair being used. I feel so deceived.

My advice to you who still want to buy their products is; always read the ingredient lists for the products and don’t buy their brushes! Even if they still have some brushes that are veg friendly, I’d rather support another company.


I’ll use the products I already have (I always read the ingredients before this as well). I wouldn’t trust the brushes in their liquid eyeliners etc either.

I’m gonna do a post about vegan brushes after this as well!

Please share this information! And also email them and let them know what you think! Maybe they’ll stop using animal hair, who knows…

Thanks to Jeanette for this important information!

19 Comments

  • Basma

   Nu har jag haft tur som inte hunnit köpa borstar från ELF, köpte bara en eyeliner-borste som var i deras Studio-linje som då är veg.
   Det som är synd är att andra kanske hunnit köpa och att de inte går ut med rätt info på deras description! 🙁

 • Linda

  Hittade din blogg när jag googlade efter om gina tricots smink var djurtestat och såg att du hade svarat i en kommentar att du hade mejlat dom. (28/3-2012) Tänkte om du fick något svar på det^^ Har försökt letat om du skrivit det någonstans, men hittar inte.

  • Basma

   Hejsan Linda!

   Kul att du har hittat hit! 😀
   Tyvärr så fick jag aldrig något svar från dem. Men jag misstänker ändå att de inte är så djurvänliga :/
   Hoppas att du kan hitta andra alternativ på min blogg som kan vara bra 🙂
   Är du ute efter smink som går att köpa i butik eller något speciellt?

   • Linda

    Misstänkte det, har sett på flera sidor att de inte vill svara på om ingredienserna är testade… Dåligt med så falsk marknadsföring när dom skriver att produkten inte är testad!

    Jag letar efter en (väldigt) ljus fondation som inte är djurtestad och med ganska hög täckningsgrad, du kanske vet någon 🙂 Helst inte lösmineralsmink för det har jag försökt med tidigare, men det har inte gått så bra.

    • Basma

     Så Gina Tricot har själva gått ut med att deras produkter inte ska vara testade? :O Ja usch riktigt dålig stil o så fall! Tur att det finns mycket annat som är djurvänligt då 🙂

     En flytande foundation som jag hört mycket gott om är 100% pure ( http://www.100percentpure.eu/HEALTHY-SKIN-FOUNDATION-WITH-SUPER-FRUITS-SPF-20-s/51.htm ) 🙂 . Jag vet inte om de har en tillräckligt ljus färg?

     Om du är villig att testa mineralsmink igen så tycker jag att det är riktigt bra när man vant sig vid appliceringen! 😀 Använder man först en flytande concealer där man vill få mer täckning och sedan mineralpuder på det så får man ett riktigt fint resultat! (TiKei.se har väldigt bra mineralsmink och bra priser, man kan även testa olika färger för 10kr st).

     Jag använder just nu Lush’s Colour Supplement ( http://www.lush.se/shop/product/category/path/220/f%C3%A4rger ) som flytande concealer och sedan mineralsmink på det. Tycker att det är bra, men det är så klart en smaksak där också 🙂 Man kan också använda deras Colour Supplement som foundation; jag tycker dock att den känns lite för tjock för det. Men å andra sidan är jag van vid puder! Man kan också blanda den med lite ansiktskräm för att den ska bli lite tunnare.

     Hoppas att det här hjälpte lite i alla fall! Det finns fler flytande foundations men de flesta verkar tycka om 100% Pure mest om man tittar på andras inlägg och kommentarer om den 🙂

 • Andrea

  Men BLÄ! Jag har ju några av dem hon nu nämnt som “horse hair” och älskar ju dem! Fasen.
  Tipsa gärna om börstar till ögonsmink!

  • Basma

   Ja så otroligt dålig stil av dem! Tråkigt att höra! 🙁
   Jag har gjort en lista på sminkborstar som jag ska posta imorrn! Jag har Everyday Minerals borstar men det finns mycket annat som verkar vara riktigt bra också!

 • lindamerja

  Svaret du fick är som alla andra svar man får när man frågar dom flesta företag om djurtestade smink etc; Dom vänder och vrider och undviker att svara och när dom väl svarar så är det egentligen bara 10% av svaret som var informativ. :-/ Men tack för upplysningen om borstarna!

  • Basma

   Ja precis, de är verkligen hala! ELF står ändå med på PETAs lista över företag som inte testar på djur, men det säger inte alltid i sin tur något om deras ingredienser som ändå kan vara animaliska! Så de ska i alla fall inte vara djurtestade, men tycker att det är väldigt falsk marknadsföring att inte skriva ut vad borstarna är gjorda på! Usch så dåligt!

   Tack för att du kommenterar förresten 🙂

 • Linda

  Hittade inte “svara” knappen på det du skrev så fortsätter här^^

  På Gina Tricots hemsida står det “För våra nyligen lanserade makeupprodukter gäller därför följande. Ej djurtestade produkter – Gina Tricots färdiga produkter är inte testade på djur.”. Och efter mitt googlande har jag sett att många tror att detta innebär att deras produkter inte är djurtestade, vilket inte verkar vara fallet… sjukt dåligt av dom!

  Tack så mycket för alla tips! Visste inte ens att varken lush eller 100% pure gjorde smink faktiskt^^ Ska kolla igenom och se om jag hittar något bra :’)

 • NF

  tack för informationen!! jag trodde det var helt vegant och beställde några borstar från deras hemsida för några månader sedan, det kändes som naturligt hår när jag använde dem men alla sa att de var syntetiska, på deras hemsida stod det inte heller någon jävla information om borstarna så jag beställde dem. Jag ska aldrig köpa från dem mer, vill inte stödja sådana företag som använder animaliska grejer, speciellt inte när de ljuger om de också.

  • Basma

   Ja, det är så sjukt dåligt att de ljuger om det! :/ Usch vad trist att du råkade ut för det! Som tur är finns det annat, men det hjälper inte när man väl råkat köpa något som inte är veganskt! Hoppas att de börjar skriva det på description så att inte fler råkar göra samma sak, får sprida vidare informationen så gott det går!

   Hoppas att du får en fin kväll i alla fall och tack för att du kommenterar! 🙂

 • jolenewinerat

  Meeen fan. Har flera borstar därifrån de flesta är från deras studio uppsättning som tur är. Så jävla typiskt ändå, känner mig fett lurad. Har peppad ELF så in i helvete, äntligen något jag hade råd med tänkte jag haha jävla skit.

  Finns det något annat märke som är djurvänligt och billigt, inte jätte sugen på elf längre.

  • admin

   Ja det suger verkligen! :/ Riktigt dåligt av dem, om de åtminstone skulle skrivit att det var gjort på djurhår så att man vet och kan köpa det andra; dålig stil!

   Hm jag vet inget som är just som ELF. TiKei.se har ju både billigt och bra mineralsmink (ögonskuggsproverna för 10kr räcker länge också). Men jag hojtar till om jag hittar något som är mer som ELF 🙂 Är du ute efter något specifikt?
   Ha det fint så länge!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *