IDUN Minerals (I'm still hesitant about animal testing)

IDUN – Animal testing

Hej på er allesammans!

Jag har skrivit en del om IDUN på senare tid och beslöt att ännu en gång mejla dem och framför allt fråga varifrån palmoljan de använder kommer. Jag frågade de även igen om djurtester som jag egentligen redan fått svar på förut om att de inte testar på djur.
Det här är svaret jag fick:

Hej Basma,

Tack ska du ha! Tack för visat intresse för IDUN Minerals!

Vi kan garantera att slutprodukterna inte är djurtestade. Ingredienserna är svårare att säga, men enligt EU lagstiftningen så får inga produkter sedan 2009 testas på djur. Vad som har skett ursprungligen vid framtagning av
diverse ingredienser kan vi inte veta, men vi arbetar emot djurtester generellt och som sagt det är inte lagligt att testa på djur längre så med största sannolikhet kan vi garantera att det även gäller ingredienserna i våra produkter.

Vi värnar om djuren! Därav syntetiska borstar t.ex.

Jag har dessvärre inte fått något svar angående palmoljan, så den frågan kan vi inte besvara i nuläget.

Med vänliga hälsningar,

Alexia Wilhelmsson
Brand Manager

Med andra ord så kan man inte vara säker på om ingredienserna blivit djurtestade. Väldigt synd! Jag kommer att använda det jag redan har med IDUN men kommer inte att köpa mer! Det är synd att jag inte fick ett sådant här svar förra gången jag skrev till dem angående djurtester.

Ursäkta för det här och att jag skrivit så mycket gott om IDUN, som sagt är det väldigt bra om ni får sådana här svar att dela med er! Det är jättebra om så många som möjligt får informationen!

Om ni vill veta hur jag fått reda på att märken är veganska så brukar jag alltid skriva om det på första inlägget om märket. Ni kan klicka på märkesnamnet till höger bland kategorierna och läsa det första inlägget om diverse märken. När jag får reda på att ett märke inte är veganskt längre så brukar jag också skriva det i kategorinamnet så att det blir lätt för er att se!

idunminerals-copy

Hi guys!

I’ve been writing a lot about IDUN lately and decided to email them again regarding where their palm oil is from. I also asked them about animal testing again, although I’ve already gotten an answer before.
This is the translated answer I got: 

Hello Basma,

Thank you! Thank you for your interest in IDUN Minerals!

We can ensure that the final products are not tested on animals. The ingredients are more difficult to say, but according to EU legislation to be no products since 2009 tested on animals. What has been done originally in the development of various ingredients we can not know, but we are working against animal testing in general, and as I said it is not legal to test on animals anymore so most likely we can guarantee that it also applies to the ingredients in our products.

We care about animals! Hence synthetic brushes etc.

I have unfortunately not received any response regarding palm oil, so we can’t answer that question at this time.

Sincerely,

Alexia Wilhelmsson
Brand Manager

So, with other words; you can’t trust that the ingredients aren’t tested on animals! I hate this, why didn’t they say this in my last email? I’m going to use the products I have but I won’t buy new ones, of course! 

Sorry about this, I feel bad since I’ve been writing a lot of good things about IDUN! If you get these kind of answers, please share them with me and each other and I can write about it so that more people can know! 

I always write about how I know that the products are vegan friendly the first time I write about a new brand, so if you’d like to know about other brands you can find it by clicking on the brand to the right where the categories are and read the first post I’ve written about it. When I find out that a brand has changed something and isn’t vegan anymore I also write it in the category name so that it’s easy to see for you guys. 

6 Comments

 • Emelie H

  Åh, så himla synd att dem inte kan garantera att produkterna inte är djurtestade! Precis som du tänker jag inte handla från dem i fortsättningen. Känns osäkert att handla från ett företag som inte har koll, för det (enligt mig) innebär att dem inte värnar om djuren till 100 %. Företag som aktivt kämpar mot djurtester är att föredra.

 • Veganista

  Så sjukt irriterande! Jag beställde just tre färger från manic panics coffin dust, de är sjukt fina och enligt hemsidan 100% vegan. Meeeen när jag redan har öppnat och provat hur färgerna ser ut läser jag i minimal text på innehållsförteckningen att alla innehåller karmin. Faaan vad arg jag blev! Tydligen är ingen coffin dust vegan, fattar inte varför de envisas med att sätta i de där lössen?

  • Basma

   Åh nej!!! 🙁 Vad störande! Du borde skriva och klaga, så sjukt dåligt att utge produkter för att vara veganvänliga som sedan inte är det! Just Manic Panics vanliga smink är inte veganskt, för typ 6 år sedan köpte jag deras mascara i tro om att den var vegansk, men läste innehållet också och fick reda på att det inte var så! Men jag tror att det då var en miss från min sida också.

   Det är bara deras Manic Panic Collection/Creature of the Night som är veganvänligt! Hårfärger och blekningsmedel ska också vara veganskt. Usch lider med dig! :/

   • Veganista

    Jag mailade till manic panic och frågade hur det var, sen länkade jag till tre olika webbutiker som har listat deras oveganska smink som helt vegan. Så de borde bli tydligare med att ge info till sina återförsäljare.
    Fattar verkligen inte varför de sätter karmin i, det är inte precis någon som läser på innehållsförteckningen för att se till så att det verkligen är där före dom köper. Bara tvärtom, samma sak med mjölkpulver och vassle och sånt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *