Hygiene products/Hygienartiklar,  Kingfisher

Kingfisher toothpaste!

En jättebra tandkräm som gör så att tänderna känns rena och släta! Den finns i olika smaker och med eller utan fluor och kostar ca. 50 kr! Jag köpte den här förpackningen på hälsokostaffären på PUB i Stockholm men den finns även på Bodystore.

Här kan ni läsa mer om dem.

När jag skulle dubbelkolla om de fortfarande var med på PETAs lista över företag som inte djurtestar märkte jag att de inte stod med längre. Som ni ser innehåller deras tandkräm också SLS som är gjord på palmolja, suveränt att de skriver varifrån ingredienser är utvunna! Jag mejlade dem och frågade om varför de inte längre var med på PETAs lista och om ursprunget av deras palmolja och fick det här svaret:

Dear Basma,

We have supported PETA inthe past and I’m not sure why we are not on their list. I can assure you that all of our toothpastes are both vegan and not animal tested.
We use the rigourous cut off date rather than the rolling years rule.

Since Autumn 2012 our toothpastes have been made to an sls free formula.
It takes a while for stock to work its way through wholesalers and retailers so some sls boxes are still around. The boxes and tubes clearly state which type they are in the list of ingredients.
Our website refers to this situation.

We have written assurances that the Sumatran palm oil that we use comes from sustainable managed estates. The growers are working closely with the World Wide Fund for Nature (WWF) on a Palm Roundtable initiative and are founder members of this organising committee.

with best wishes
Richard

“Fixed cut off date” när det gäller djurtester innebär att företaget inte köper djurtestade ingredienser efter ett visst datum som är bestämt.
“5 year rolling rule” som är en annan regel innebär att ingredienser inte blivit testade på de senaste 5 åren. Det här ger utrymme för företag som är under utveckling och vet att de inte kommer vara ute på marknaden förrän efter 5 år att djurtesta ingredienserna innan för att sedan kunna märka sig som “cruelty free”.
En “fixed cut off date” som Kingfisher kör med är alltså säkrare och är mer uppmanande för företag att sluta testa på djur. Ni kan läsa mer om det här.
Jag önskar att djurtest inte skulle vara så invecklat och krångligt, det borde inte vara så svårt att hitta beprövade ingredienser i dagsläget utan att testa dem. De flesta ingredienser har historiskt redan testats någon gång, det borde räcka med dumheterna nu! Men många företag bryr sig tyvärr inte om djur.

Kingfisher har också slutat använda palmolja i deras nyproducerade produkter. Det kan fortfarande säljas tandkräm med SLS/palmolja men det är för att det är äldre produkter som ligger på lager.  Anledningen till att jag har börjat kolla upp varifrån palmoljan är när jag ser det som ingrediens, är att det kan komma från områden där regnskog skövlas och där orangutanger blir utan hem. Det är egentligen inte oveganskt med palmolja i och med att det är vegetabiliskt, men det påverkar redan utrotningshotade orangutanger. Det finns mycket som utvinns ur palmolja men jag försöker undvika de solklara fallen.

Pjuh, det här är nog det längsta inlägget jag har skrivit om tandkräm haha! 😀

img_9337c2

img_9343c2

img_9331c

This is a great toothpaste that’s available with different flavours, with or without fluoride and it isn’t expensive either!

You can read more about Kingfisher here.

I noticed that Kingfisher isn’t on PETA’s list of non animal tested brands anymore and it also says that their toothpastes contain SLS derived from palm oil (love that they’ve written about where their ingredients are derived from)! So I decided to email them and ask them about that, this is the answer I recieved:

Dear Basma,

We have supported PETA inthe past and I’m not sure why we are not on their list. I can assure you that all of our toothpastes are both vegan and not animal tested.
We use the rigourous cut off date rather than the rolling years rule.

Since Autumn 2012 our toothpastes have been made to an sls free formula.
It takes a while for stock to work its way through wholesalers and retailers so some sls boxes are still around. The boxes and tubes clearly state which type they are in the list of ingredients.
Our website refers to this situation.

We have written assurances that the Sumatran palm oil that we use comes from sustainable managed estates. The growers are working closely with the World Wide Fund for Nature (WWF) on a Palm Roundtable initiative and are founder members of this organising committee.

with best wishes
Richard

When it comes to animal testing a “fixed cut off date” is when the company doesn’t test on animals after a certain date.
The “5 year rolling rule” means that a company can test the ingredients 5 years before selling, this means that some companies can test ingredients on animals in the start up phase that could take more than 5 years and still label the products as cruelty free. This doesn’t encourage companies to cease animal testing.
A “fixed cut off date” which Kingfisher has is more safe. You can read more about it here.
I wish animal testing wouldn’t exist and be so complicated, it shouldn’t be hard for companies these days to find already safe ingredients without testing them on animals! Most ingredients have already been tested on animals/people historically… But a lot of companies don’t really care about animals I guess, it’s sad.

It’s great that Kingfisher have stopped using palm oil in their products as well! My toothpaste contains palm oil but that’s because it takes a while for the stock to fill up with the new products. The reason I’ve started to check up palm oil when I see it in the ingredients is because it can come from deforestation areas where orangutans are left without a home. Palm oil isn’t really non vegan but it DOES effect animals and already endangered orangutans. There are a lot of ingredients that are made out of palm oil, I try to avoid the obvious ones.

Phew, this is probably the longest post I’ve done about a toothpaste haha, enjoy! 😀

4 Comments

  • Basma

   Hejsan Malin! 😀 Tack för kommentaren!
   Haha kul att kunna bidra med ett tips! 😀 Jag tycker att Kingfisher är suveränt, jag har testat lite annat som också funkar väldigt bra! Vill man ha en traditionell tandkräm dock så är det en bra kandidat! 😀
   Finns det andra tandkräm som fajtas om förstaplats? 😉

 • Sophia

  Härligt att detta med palmoljan hade kollats upp redan, köpte min första tub häromdagen o blev lite skeptiskt när jag såg det i innehållsförteckningen! Men tack vare google och ditt inlägg så fick jag svar på det 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *