Crearome,  Hair care/Hårvård,  No poo/Balsammetoden

Rhassoul/rasul clay!

Idag testade jag för första gången att tvätta hår och kropp med rasullera!
Rasullera är en mineralrik lera med naturliga saponiner (ger upphov till skummande lösninar i vatten) från Atlasbergen.
Leran ska vara jättebra för ansikte, kropp och hår. Den ska också passa för de som är känsliga. Rasullera kan dessutom användas som rakskum och går att använda om man kör med balsammetoden. Den kan också bidra till bättre hud vid eksem, psoriasis, akne och rosacea. Den absorberar fett utan att utan att skada hudens naturliga skyddande fettlager och har ett ph-värde på 6 vilket är bra.

Så här gjorde jag:
För att underlätta så ska man helst blötlägga lite lera i vatten; jag tog 2-3 stora bitar och blötlade de ovanpå locket på förpackningen, det löser upp sig ganska snabbt så man kan göra det samtidigt som man sätter på vattnet! Det luktar lite lera när man blötlägger den men det är ingen doft som hänger kvar. Sedan tog jag en av de blötlagda bitarna och tvättade kroppen, det sista som var helt upplöst använde jag i ansiktet och håret (skrubba mer än vanligt/ som när man kör med balsammetoden)! Det ska uppstå som ett naturligt tvålskum men det såg jag inte direkt.
Huden i både ansiktet och på kroppen känns väldigt ren men återfuktad på samma gång, man blir inte torr som man kan bli med diverse vanliga kroppstvättar. Håret var lite strävare än när man använder balsam men blev också rent! Håret ska även bli glansigare med rasullera 🙂 Det känns nästan som att jag har badat i havet, men jag känner mig renare än så! Jag tycker att håret har lite mer volym än vanligt också. Vill man ha mer definierade lockar så får man ha i något i fuktigt hår direkt efteråt!

Vill man göra en färdig blandning så hittade jag detta (det ska då vara pulver):
15g rasullera pulver (ca 15 ml) absorberar 25 ml vatten (hydrolater/rosenvatten, örtavkok) och sväller till 35-40 ml. Detta räcker till en hårtvätt/kroppstvätt. Gör man större mängder, håller blandningen i en till två veckor i burk med lock.

När man gör en ansiktstvätt kan man blötlägga lite lera i rosenvatten och låta masken verka i 10-15 min.

Detta känns så naturligt och välgörande! 😀 Tycker om när det är så enkelt och naturligt!

Den här burken innehåller 400g och kostade 70kr. Leran finns även att köpa i pulverform.

Uppdatering: Nu är det dagen efter tvätten med rasullera. Jag tycker att håret blir lite för nedtyngt och strävt/torrt av rasul med lite kliande hårbotten. Det kändes rent men jag har redan torrt hår från grunden, så det kanske passar andra med andra sorters hårtyp. Jag tvättar också håret ganska ofta, vilket kan vara ett problem om man kör med rasullera varje gång i så fall. Jag skulle kunna tänka mig att använda det ibland om jag känner att det behövs. Det kanske finns andra bra recept som ger håret mer fukt med rasullera?

På huden tyckte jag att rasul var toppen! Huden i ansiktet blev slätare och mjukare efter bara två gånger och det märktes också när jag sminkade mig imorse 🙂

img_2844c
img_2847c

Today I tried Rhassoul clay for the first time! It’s a clay that’s rich of minerals and natural saponins (contributes to lather in water solutions) and it’s from the Atlas mountains.
The clay is good for washing the face, body and hair. It’s suitable for those who are sensitive and can also be used as a shaving cream. You can use this if you’re using the no poo method (no shampoo)! It can also contribute to better skin if you have eczema, psoriasis, acne or rosacea. It absorbs fat without damaging the fat layer on the skin and has a ph level of 6 which is good for us.
To make it easier you should soak the clay in water; I took 2-3 big pieces and soaked them on top of the lid, they resolve pretty quickly so you can just do that at the same time as you start showering. When soaking it smells like clay (not a strong scent) but that goes away after you’re done. I took one of the soaked pieces and washed my body first, the pieces that were left got completely resolved in the water and I used that for the face and hair (scrub more than usual or as you usually do when using no poo). I didn’t see any lather!
My skin now feels very clean but still soft! The hair was a bit harder to brush since I didn’t use any conditioner but it wasn’t too bad, it also felt clean. The hair is also supposed to be shinier with rhassoul clay 🙂 It almost feels like I’ve been swimming in the ocean but my hair is cleaner than that and has a bit more volume than usual! I you want more defined curls you can add a styling product in wet hair.

If you want to do a ready to use mixture I found this on the internet (it’s with the powder-version):
15 g rhassoul clay (15 ml) absorbs 25 ml of water (you can also use hydrolates/rose water, herbal water) and swells up to 35-40 ml. This is sufficient for one body wash/hair wash. If you make more, the mixture lasts for about 1-2 weeks in a jar (with lid).

If you want to make a facial cleanser you can take some clay and soak it in rose water. Apply to your face and wash it off after 10-15 minutes.

I love this, it feels so natural and good for you! No weird ingredients either! 😀

This jar contains 400g and wasn’t at all expensive. You can also get the powder-version.

Update: This is the day after the rhassoul wash. I felt that my hair was a bit dry today and a little bit of an itchy scalp, the wash also made my hair feel heavy (curls weren’t as solid and as shiny). It felt clean but my hair is dry to start with, so maybe  rhassoul is better suited for other hair types? I also wash my hair pretty often, and that could be a problem if you want to use rhassoul everry time. I will probably use it now and then though! Maybe there are some other recipes for washing the hair with rhassoul clay and other ingredients which are more moisturizing?

The clay was great on the skin though, and I especially like to use it as a facial cleanser. The skin on my face was smoother and more hydrated this morning 🙂

13 Comments

 • Malin

  Hejsan! Letade runt info om leran då jag funderar på att köpa det. Blev lite avskräckt då jag läste detta, men hittade sedan en annan instruktion från pharao.se
  “Schampo/balsam:
  Använd 20 till 50 gr för kort hår, eller 50 till 100 gr för långt hår och lyxbehandlingar. Beroende på hår typ kan man lägga till en tesked av arganolja för att förbättra balsamefftekten på håret. Konsistensen för vara lösare/rinnande än vanligt schampo. Leran blir inte skummig. Smeta/kamma in det med fingrarna utan att skrubba in det i hårfästet, låt verka några minuter. Skölj därefter noggrant, även hårbotten. Låt gärna håret självtorka. ”
  Kan alltså vara anledningen till att du blev torr i hårbotten osv, ska inte skrubbas. Tänkte bara tipsa 🙂

  • admin

   Hejsan Malin!

   Jahaa oj, det kan säkert vara därför jag blev lite kliig i hårbotten! 😀 Tack så mycket för att du skrev, ska ta och testa igen utan att skrubba! Haha 😀
   Jättesjysst att du hörde av dig! Det är ju supermånga som jag läst om, som tycker om rasullera. Så det kanske bara var jag som gjorde fel! 🙂

   Ska ta och skriva om det igen efter att jag provat!

   Ha en fin helg! 🙂

 • R

  Hej hittade hit när jag googlade denna lera. Jag har en lite konstig fråga angående leran för er användare. Jag fick just hem rhassoul lera i pulver form. Jag blandade lite med vatten men blev sedan avskräckt av doften!
  Den stinker nämligen bensin!! Altså riktigt starkt av..bensin! Ok jag vet att leran är mineral rik men är detta vanligt? Eller har jag fått hem oren lera? 🙁

  • admin

   Hejsan!

   Oj vad konstigt! :O Var beställde du leran? Jag kände ingen bensinlukt alls, det luktade lera!
   Det kanske kan vara bra att mejla stället där du köpt den och fråga? Jag vet inte jättemycket hur rhassoul-lera ska lukta annars och jag vet inte heller om det skiljer sig på doften om man kör bitar eller pulver. Men bensindoft låter konstigt :/

 • R

  Haha! jätte konstigt eller hur? ska mejla köpstället. som är garden of wisdom 🙂
  Men grejen är att jag använde en metall sked vid omrörning! har nyligen läst att det är no no med metall o rhassoul! att dem reagerar med varandra, kanske därför det luktade konstigt? doften förstvan efter ca 40 min o då vågade jag applicera :p

  • admin

   Haha ja verkligen! 😀
   Ah, så kan det säkert vara! Haha du får testa utan metallsked en gång 😀 Sådant borde nästan stå på förpackningen! Är du nöjd med rhassoul annars? 😀

 • Malin

  Hej igen! Nu har jag också testat en gång och jag gillade det 🙂 blev väldigt rent, kommer dock inte applicera på längderna nästa gång utan bara där håret blir fett, då jag har slitet hår på längderna så det behöver snarare ha kvar mer av fettet 🙂 Jag gnussade noga mellan händerna först så kornen löstes upp innan jag applicerade, hört att det slipar mot håret o hårbotten annars.
  Jag använder också metallsked och upplevde inte en sån lukt, men bra att veta. Och jag håller med, det borde följa med noggrann instruktion och annat man borde veta. Men kan hända att de inte vet det själv 😛

  • admin

   Hej hej! 😀

   Ah vad kul att höra! 😀 Ja precis, det suger verkligen upp fettet i håret! Min hårbotten kliade ju efter att jag använde det den gången, men det var nog för att jag skrubbade som en galning som när jag tvättar håret med bara balsam haha. Big no no 😀 En instruktion skulle vara grymt bra som sagt, haha! 😀

 • R

  Jag har bara hunnit använda en gång.Jag ska bara använde den som ansiktsmask 🙂
  Är nöjd än så länge, min hy ser väldigt klar ut efter masken! Ska testa idag utan metall, jag rapporterar senare om hur det doftade :p

 • R

  Hej ville bara uppdatera! Jo det verkar vara så att det är rhassouls “vanliga” doft! Att den doftar sådär lite konstigt. Antagligen på grund av alla härliga mineraler den innehåller 🙂

  En annan viktig sak är att INTE låta leran torka på huden! Den ska vara fuktig annars så torkar den till knastertorrt och “drar” ut fukt från huden, så man får en stramande torr hud efter att ha tvättat bort den, inte önskvärt alltså! Eftersom man knappast kan sitta och “spraya” ansiktet med vatten efter att ha applicerat geggan så är det bästa helt enkelt att täcka geggan med..plastfolie!
  Ja jag vet, lite omständigt men det är ju helt logiskt, inte hinner alla mineraler sjunka in om man tvättar bort efter 5-10 min? Denna metod funkar jätte bra för mig! Jag får en babylen hud som ej stramar! Jag blandr till en tjock pasta och låter det vara i ca 30 min under folien 🙂

  • admin

   Hejsan R! 😀

   Ah I see, det kan säkert vara så att olika leror/märken kanske kan dofta lite olika i så fall? 🙂

   Åh, så du gör som en ansiktsmask som sitter på? Det låter intressant, det måste jag testa! 😀
   Har du kört det i håret något mer?

   Vad kul att du skrev en uppdatering, tack!! 😀
   Hoppas att du har en fin fredag!

 • Anonymous

  Nej, gnugga inte ner i hårbotten! Bara applicera på våderna och massera dem. Första gångerna masserade jag även hårbottnen och då fick jag en massa vätskefyllda blåsor!!! :-/ Har kört schampoofritt med rhassoul i tre år nu dock utan sådana problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *