Tutorials

Another base tutorial! / En bastutorial, igen!

Att ha en bra bas är viktigt för ett fint slutresultat. Det ger också en mer hållbar sminkning! Detta är samma tutorial som finns i senaste WILD FIRE-tidningen. Om ni inte redan kollat in den, gör det! 🙂 Det finns även fler smink-tutorials där!

 1. Använd en bra fuktighetskräm i ansiktet och låt den sjunka in. Börja med att använda en concealer där det behövs. Jag brukar mest ha det runt ögonen för att dölja mörka ringar och lite runt munnen. (Jag använde Lush Colour Supplement i “Light Yellow)
 2. Applicera mineral-foundation med en platt borste där det behövs lite mer täckning. (Jag använde TiKeis mineral-foundation “N3”)
 3. Ta en tjock borste och applicera mer mineral-foundation i cirkelrörelser, börja från mitten av ansiktet (näsan) och jobba utåt mot resten av ansiktet. Nu har vi en bra bas och det är dags att konturera ansiktet för att återföra liv och färg!
 4. Konturera kindbenen genom att applicera bronzer/mörkare foundation från kinderna och mot håret. Om du inte vet var dina kindben är; sug in kinderna och applicera där kinderna går inåt och lite ovanför. (Jag använde TiKeis bronzer “Golden”)
 5. Applicera bronzer/mörkare foundation längs med käken och runt hela ansiktet med en stor borste.
 6. Konturera mer i tinningar och hårlinjen.
 7. Om du vill kan du även konturera sidorna på näsan/näsbryggan. Detta ger en illusion av att näsan ser lite smalare ut och återför lite naturlig färg efter foundation. Ta inte för mycket, risken är då att det istället ser ut som smuts! Man kan också applicera lite på/under nästippen.
 8. Le och applicera rouge på “äppelkinderna”. (Jag använde TiKeis rouge “Delight”)
 9. Nu är det dags för lite highlights! Detta ger lite fin glans till hyn och hjälper till att framhäva strukturen. Jag använder en skimrig ljus ögonskugga till detta. Använd highlightern/ögonskuggan runt ögonhålan, på näsbryggan, på/över amorbågen över mitten av läppen. Blanda ut med fingret för ett naturligt resultat. (Jag använde TiKeis ögonskugga “Serenity”)
 10. Fyll i ögonbrynen.  (Jag använde Everyday Minerals svarta eyeliner)
 11. Applicera ögonbrynsgel för att hålla ögonbrynen på plats. (Jag använder Aloe Vera gel till detta)
 12. Applicera primer på ögonlocken. Det här är ett viktigt steg för att hålla ögonskuggan på plats och för att få starka och fina färger. Nu är du klar med basen! (Man kan använda concealer som primer på ögonlocken om man inte har en primer, det funkar väldigt bra!)

Base_tutorial2_small

Starting off with a good base is very important for the overall look and end result. It will also lead to a more long lasting result. This is the same tutorial that is present in the latest WILD FIRE-magazine. If you haven’t read it yet, be sure to do that! It’s awesome! 😀 There are also more make up tutorials in their magazine!

 1. Use a face moisturizer and let it sink in. Start off by using a liquid/mineral concealer where it’s needed. I apply most of it under the eyes, a little bit on the eyelids and around the mouth. (I used Lush’s Colour Supplement in “Light Yellow)
 2. Apply mineral foundation with a flat foundation brush where you need most of the coverage. (I used TiKei’s mineral foundation “N3”)
 3. Take a thicker brush and sweep mineral foundation over the face in circles starting in the middle of the face. For a long lasting result and smoother skin, apply finishing veil with the same brush and in the same manner. Now you have created a “blank canvas” and it’s time to contour the face to bring back some shades and get a soft and natural look. Contouring will really make a big difference.
 4. Contour the cheek bones by sweeping the brush from the cheek towards the hairline. If you’re not sure where the cheek bones are; if you suck in the cheeks apply where the cheeks go inwards and a little above. I use a rouge brush for the contouring and a bronzer that’t not too shimmery, you can also use a darker foundation for the contouring. (I used TiKei’s bronzer in “Golden”)
 5. Apply bronzer/darker foundation along the jaw and round your face.
 6. Contour the temples and along the hairline.
 7. If you want to, you can contour the sides of your nose. This will make the nose appear thinner. Don’t use too much; or it will look like dirt! You can also add a little just on the tip of the nose.
 8. Smile and apply some rouge on the apples of your cheeks. (I used TiKei’s rouge “Delight”)
 9. Now it’s time for some highlighting! Use a shimmery eyeshadow without glitter or a highlight powder round the eye socket, on the nose bridge, on/above the cupid’s bow and under the middle of the lips. Blend it in with your fingers for a natural result. (I used TiKei’s eyeshadow “Serenity”)
 10. Fill in the eyebrows. (I used Everyday Minerals black eyeliner)
 11. Apply eyebrow gel to keep them in place. (I used Aloe Vera gel)
 12. Apply some eyeshadow primer on the eyelids and a bit under the eyes. This is a very important step to get vibrant eyeshadow shades and a long lasting result. Now you’re finished with the base! (You can use concealer as an eyeshadow primer as well if you don’t have any primer, it works really well!)

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *