Lavera (not sure about animal testing anymore),  London

Lavera – animal tested?

Lavera är ett företag som jag länge trott har veganvänliga och icke djurtestade produkter. Jag köpte även en Lavera-mascara när jag var i London för inte så länge sedan och skulle kolla upp dem igen pga. att jag tänkte skriva om den.

De finns inte med på någon icke djurtestad-lista någonstans vilket förvånade mig. De har veganmärkning på produkterna som inte innehåller t.ex. bivax eller karmin, men så här skriver de om djurtester på sin hemsida:

Q17. Statement Animal Testing

Ever since the foundation of the laverana company we have neither been conducting animal testing nor have asked others to do so. Being a manufacturer of natural care products animal testing is certainly incompatible with our company philosophy!

Of course, laverana makes every effort not to use any raw material which was tested on animals – as requested by the German Society for animal protection. laverana’s suppliers are expected to prove by means of spot check their non-animal testing.

Unfortunately, lavera as a producer of natural care products cannot give legally valid guarantee for the products of its raw material suppliers. Recently skin irritations have occurred more and more frequently. Now we have to find out whether raw materials that were tested 20 years ago today are still well tolerated by human skin. At the same time the urgency of the use of innovative raw materials becomes more and more obvious. For lavera this means that test periods of established ingredients may be 20 years ago, for innovative products this period most likely is much shorter.

In addition, laverana is a member of BDIH. This is an organization the members of which vouch for following the strict guidelines of “Controlled Natural Cosmetics”. These guidelines include the requirements of societies for animal protection

/http://www.pravera.co.uk/lavera-natural-cosmetics/about-lavera-natural-cosmetics/faq

De kan med andra ord inte garantera att ingredienserna inte är djurtestade och hela svaret låter väldigt luddigt. De kan inte heller ge svar på när de senast testade på djur. De skriver även om hudirritation som uppstått och säger att de måste ta reda på om ingredienser som testades för 20 år sedan fortfarande funkar för människor att använda, men de skriver inte HUR de ska ta reda på detta; genom djurtester?

Det hela låter illa och väldigt luddigt! Jag kommer inte att köpa något mer från dem.

IMG_4613c

Lavera is a company that I’ve always thought had some vegan friendly products and weren’t tested on animals. I even got a Lavera mascara while I was in London thinking I’d review it.

Since I got a mascara and haven’t used Lavera in a long time I thought I’d check them up again. Lavera aren’t on any non animal tested lists which suprised me. The products that don’t contain animal ingredients are branded with the Vegan Society logo, but this is what Lavera has written about animal testing:

Q17. Statement Animal Testing

Ever since the foundation of the laverana company we have neither been conducting animal testing nor have asked others to do so. Being a manufacturer of natural care products animal testing is certainly incompatible with our company philosophy!

Of course, laverana makes every effort not to use any raw material which was tested on animals – as requested by the German Society for animal protection. laverana’s suppliers are expected to prove by means of spot check their non-animal testing.

Unfortunately, lavera as a producer of natural care products cannot give legally valid guarantee for the products of its raw material suppliers. Recently skin irritations have occurred more and more frequently. Now we have to find out whether raw materials that were tested 20 years ago today are still well tolerated by human skin. At the same time the urgency of the use of innovative raw materials becomes more and more obvious. For lavera this means that test periods of established ingredients may be 20 years ago, for innovative products this period most likely is much shorter.

In addition, laverana is a member of BDIH. This is an organization the members of which vouch for following the strict guidelines of “Controlled Natural Cosmetics”. These guidelines include the requirements of societies for animal protection

/http://www.pravera.co.uk/lavera-natural-cosmetics/about-lavera-natural-cosmetics/faq

In other words; they can’t guarantee that the ingredients aren’t tested on animals and to be honest, the whole thing sounds strange. They can’t even say when they last tested on animals. They also write about skin irritations and that they have to resolve this issue by finding out which ingredients (that were tested 20 years ago) aren’t okay for us to use. However, they don’t say how they’re going to do that; through animal testing or not?

Either way, I’m disappointed in Lavera and of course I won’t buy any of their products again.

5 Comments

 • Emelie

  Det är svårt det där… Alla företag verkar vrida på orden när de ska förklara ifall de djurtestar. Nej, jag tror jag håller mig till djurrättslistorna, det känns säkrare.

 • Charlotte

  Ååh neeej! Detta låter inte bra:/ Jag som tycker jag äntligen hade hittat bra produkter såsom tandkräm, rengöringsmjölk och hudcreme och gillat de produkterna. Har köpt dem via sidan Veganlife där hon som äger företaget/säljer produkterna därifrån går i god för att produkterna är veganska och icke djurtestade..:/

  Har du nåt förslag på annat märke med liknande produkter såsom hygienartiklar som är lätta att få tag i?

  Tack för en superbra blogg!! :))

 • Charlotte

  Tack Basma för alla tips!! 😀

  Jag har sparat Kingsfisher på hemskärmen så jag kan handla deras tandkräm därifrån i fortsättningen.
  Och har även lagt till Rosenserien på hemskärmen så det blir lätt att hitta 🙂
  Det stod att de är utan animaliskt innehåll förutom bivax, men då menade de kanske just läppbalsamet som du nämnde alltså 🙂

  Faith in naure brukar jag använda till kropp och hår och handtvål. Gillar dem så håller nog fast vid dem.

  Färga håret gör jag aldrig men bra att veta det finns produkter där i alla fall 🙂

  Har nämnt en del till Veganlife.se om just detta men ingen vidare respons…kanske borde ha kopierat din text från dem härifrån? Har du fått nån respons när du skrev till dem?

  Härligt du blir glad! Jag blir glad av din blogg och du av positiv feedback, vad bra då är vi nöjda båda två ;D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *