Dip Dye,  Hair dye/Hårfärg,  Manic Panic,  Tutorials

Dip dye on dark hair!

Jag har länge velat ha mer extrema färger i håret och nu när det är höst så har jag känt att det är kul med förändring. Dip dye är kanske “old news” nu, men jag bryr mig inte så mycket om sådant 😀 Just dip dye lockade eftersom det bara är i topparna (ingen ful utväxt och man behöver inte fortsätta bleka) och för att det är sjukt snyggt så klart! 🙂
Jag var lite rädd för att bleka håret själv så jag kontaktade en salong och frågade om priser, salongen det skulle kosta 2000 kr enbart för blekningen, även om jag tog med eget blekningsmedel. Priset är förståeligt med tanke på hur lång tid det tar och hur mycket jobb som krävs!
Jag började kolla tutorials om hur man gör detta och bestämde mig för att testa själv! Jag är verkligen ingen bleknings-expert, snarare tvärtom; men det kändes okej efter en hel del “research”. Mitt hår är också i väldigt bra skick; har man väldigt slitet hår bör man vara försiktig med att bleka så här intensivt; Manic Panics blekningsmedel i Volume 40 är också väldigt starkt (antagligen det enda blekningsmedlet som gjort mitt hår nästan vitt)! Är du osäker och vill inte skada ditt hår, gå till en frisör och blek det (det kommer dock alltid att bli mer slitet av blekning)!

Så här gjorde jag:

 1. Gör en mittbena och dela in håret i sektioner. Sätt upp resten av håret med en hårklämma så att det inte är i vägen.
 2. Börja med första sektionen och tupera närmast hårbotten så att appliceringen inte blir för rak. Börja pensla på blekningsmedel med folie under.
 3. Applicera rikligt med blekningsmedel för att täcka ordentligt, massera in det och kolla baksidan av håret också så att det är täckt där med. Vik ihop folien. Kolla så att det appliceras ungefär lika högt upp i varje sektion, jag hade t-shirtkragen som guide. Upprepa det här för resten av håret; tupera vid hårbotten, applicera ordentligt och rikligt och vik in håret i folie. Jag gick lite högre upp runt ansiktet på översta hårlagret för att rama in ansiktet.
 4. Jag hade i blekningsmedlet i 90 minuter eftersom jag har väldigt mörkt hår (läs tider på förpackningen, Manic Panic rekommenderar dock högst 30 minuter fick jag reda på) och fönade utanpå folien då och då, för att göra blekningsmedlet mer verksamt. Jag öppnade folien och kollade så att allt såg bra ut ibland också.
 5. Så här såg det ut efter blekningen!
 6. Tvätta ur blekningsmedlet med schampo (ej balsam) och låt håret torka/föna det torrt.
 7. Nu är det dags för andra omgången blekning i topparna (hälften upp av det redan blekta håret). Gör på samma sätt som tidigare med sektioner, tupering vid hårbotten, applicering/inmassering och vika in håret i folie.
 8. Låt blekningsmedlet verka och föna då och då, jag hade i blekningsmedlet i 60 minuter den här gången. Dubbelkolla så att håret ser bra ut och inte bränns/fräts sönder med jämna mellanrum! Nu i efterhand skulle jag nog ha i den i enbart 30 minuter eller kortare då det här steget slet en hel del på håret.
 9. Tvätta ur blekningsmedlet med schampo (helst utan balsam om man sedan ska färga håret, det suger åt sig av färgen bättre då). Som ni ser så blev det blekta håret grönt på mörkaste ställena pga. att jag färgat håret svart tidigare (färgen “Raven” av Manic Panic), annars brukar man få en orange ton på håret.  Jag blev väldigt nöjd med blekningen och att det nästan blev vitt i topparna! 🙂 (På bilden har jag fönat håret, därför ser det lite fluffigt ut).

Efter att håret har torkat, är det dags för lite färger! 🙂

 1. Jag hällde upp färgerna i plastförpackningar för lättare applicering med borstar (en borste för varje färg). Jag borstade och sektionerade håret på samma sätt som tidigare och hade håret i folie nu med.
 2. Jag körde den mörkaste färgen längst upp;  “After Midnight”, sedan “Ultra-Violet” i mitten och “Cotton Candy Pink” på topparna för att få en fin gradient. Se till att övergångarna mellan färgerna inte är för raka och se till att håret täcks ordentligt! Låt verka så länge som möjligt, jag hade i hårfärgen i 2 h och fönade det då och då (utanpå folien).
 3. Skölj ur färgen!

Det här klippet var väldigt hjälpsamt för att se hur tupering och applicering ska se ut (det finns dock flera sätt)! Jag använde ungefär samma teknik men delade upp håret på mitten/mittbena för att kunna göra det själv och jag använde folie istället för plastfolie för att det är lättare att hantera. Jag blekte håret två gånger också som ni sett och använde blekningsmedel med styrkan 40 (Volume 40). [highlight color=”yellow”]Nu i efterhand skulle jag hellre ha gjort som på klippet; alltså blekt EN gång med vol 40 i topparna och vol30 högre upp på håret och låtit blekningen sitta i håret i 30 minuter högst för att inte slita sönder det![/highlight] Det bästa är om man har någon som kan hjälpa en:

Det tog väldigt lång tid att göra detta, kanske ca 8-9 h med torktid osv. Får man till blekningen ordentligt så blir det bra! Jag är väldigt nöjd! 😀 Tänk på att håret alltid slits när man gör sådant här, jag känner att mitt hår är lite slitet och stelt, men inte som det kunde bli förut när jag redan hade slitet hår och blekte!
Jag köpte alla produkter på Shock i Stockholm där man också får väldigt bra rabatt om man köper blekning och färg samtidigt. Dessutom har de också stämplingskort för Manic Panic-produkter, så det jag köpte blev 140 kr billigare 😀 Totalt kostade det 585 kr (149 kr styck för Amplified-färgerna och 129 kr styck för blekningsmedlet)!

Se alla kommande inlägg om min Dip Dye och hårvård efter blekningen här!

IMG_6314c2

blekning_kollage2

IMG_6363c5

IMG_6320c3

IMG_6402c2

IMG_6430c2Jag använde lite hårmousse på denna bild för att få lite glans i håret men har annars inte alls förstärkt färgerna i efterhand, superfina färger! 😀
I used a bit of mousse to get some shine but I haven’t at all enhanced the shades in Photoshop, they really are this radient! 😀

I’ve been wanting to get some bright hair color for a while now and now that it’s fall/dark outside I felt like a change would be nice. Dip dye may be old news for most of you, but it appealed to me since you dont need to bleach again to maintain the look and it’s also gorgeous of course! 🙂
At first I was a bit scared of bleaching by myself so I contacted a salon and asked about prices, it would cost 300 USD only for the bleaching (even if I brought my own bleach). I can see why because of the amount of work and time!
I started checking out tutorials and decided to give it a go anyway. I’m really not an expert at bleaching hair and I’m always scared of damaging my hair, but it was in great condition so I felt it could take some damage without falling off 😉 If you already have dry or damaged hair you should be careful of bleaching this intensely. The Manic Panic bleach Volume 40 is also really effective/strong (probably the only bleach that has managed to make my hair almost white 😉 ) ,so be a bit  cautious as well! If you’re not sure and don’t want to damage your hair too much, bleach it at a salon (although it will always be damaged when bleaching)!

This is how I did it:

 1. Part your hair in the middle and start with a section from the bottom part of the hair. Put the rest of the hair up with a hair clip to get it out of the way.
 2. Tease the section near the scalp to get a nice fade effect. Start applying bleach (in a not too straight line) with foil underneath.
 3. Use a lot of bleach to really cover the hair and massage it in. Also check the back of the strip of hair to make sure it’s covered in bleach. Fold the foil. Check to see that the bleach is applied fairly equally high up on all sections; I used my t-shirt neck line as a guide. Repeat these steps for the rest of the hair; tease near scalp, apply thoroughly and fold in foil. I went a bit higher up round my face to frame it.
 4. I had the bleach in for about 90 minutes since my hair is very dark (read how long you should leave it on, on the packaging, Manic Panic recommends that you only leave it in for 30 minutes) and I used a blow dryer a little now and then to activate the bleach more. Also open up the foil and check to see that the hair is looking okay now and then.
 5. This is how it looked after one time around of bleaching.
 6. Wash your hair with shampoo (no conditioner) and let it dry/blow dry.
 7. Now it’s time for the second time around (bleaching half of the bleached hair/tips)! Apply in the same manner; tease near scalp, apply thoroughly and fold in foil.
 8. I left the bleach in for 60 minutes and also used a blow dryer to heat it up now and then. Regularly check the hair,  to see that it isn’t burnt etc. If I’d do it again I would’ve only left it in my hair for 30 minutes tops, since this step damaged the hair the most.
 9. Wash your hair with shampoo (no conditioner if you’re gonna dye it). As you can see the bleached hair got a green tone, since I usually dye my hair in “Raven” (black) with Manic Panic, otherwise it would’ve probably been a bit orange. I was pleasently suprised that I got almost white hair at the tips! 🙂 (I’ve blow dried the hair on the picture, hence the fluffiness).

After the hair is completely dry, it’s time to get some color in there! 🙂

 1. I poured the hair dyes in plastic containers for easier application (use one brush for each color). I brushed my hair and sectioned it in the same manner as when I bleached it and also used foil this time.
 2. I applied the darkest shade “After Midnight” on the top, continued with “Ultra-Violet” in the middle and “Cotton Candy Pink” in the tips to get a nice gradient effect. Be sure to cover all the hair with dye and mix the transitions, wrap it up in foil. Leave it in for as long as you like! I let it sit for 2 hours and blow dried it now and then.
 3. Rinse!

This clip was very helpful and I used a similar technique with the teasing! I used foil because it’s easier to handle when you’re bleaching/dyeing your own hair and I bleached the hair twice instead. [highlight color=”yellow”]In hindsight I’d rather do it like this clip; I’d only bleach it ONCE with vol40 in the tips and vol30 further up and let the bleach sit in for 30 minutes tops to avoid damage![/highlight] If someone can help you, that’s probably the best:

It took quite a while to bleach and dye; almost 8-9 hours for me. If you’re patient and thorough with the bleaching part you’ll get a nice result! I’m really happy with it! 😀 My hair is a bit stiff and dry, but not as it has been when I have bleached it when it was already damaged!
I got all the products at Shock in Stockholm where they also have some great discounts for the Manic Panic products! 🙂

See all posts about my Dip Dye and hair treatments after bleaching here!

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *